blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG luiges25
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
luiges25



parkour
pridal luiges25 22.9. 2008 o 17:25

                                                        Parkour

 

 

 

L'art du déplacement a le parcours boli prvými pojmami použitými na popísanie metódy tréningu pohybu.
Termín parkour: definovali David Belle a jeho priateľ Hubert Koundé. Vychádza zo spojenia parcours du combatant (po slovensky poeticky preložené cesta bojovníka), čo je tradičná vojenská výcviková trať navrhnutá Hébertom. Koundé, ktorý však sám nie je traceur, nahradil c písmenom k, aby zdôraznil väčšiu tvrdosť a odstránil s, ktoré sa vo francúzštine nevyslovuje a preto je nadbytočné a odporuje filozofii efektivity. Spojenie du combatant bolo úplne odstránené, pretože už nešlo o vojenský alebo bojový výcvik.

Traceur: je substantívum odvodené od francúzskeho slovesa tracer, ktoré obvykle znamená načrtnúť, vyznačiť, vytýčiť; vo francúzskom slangu môže však znamenať aj bežať; v angličtine je tracer niekto, kto nasleduje svoju cestu. U v slove traceur je pravdepodobne vžitý chybný zápis.

 

 

 

Našim cieľom je ukázať naše umenie svetu a naučiť ľudí chápať, čo je to pohyb.

David Belle, BBC News

Väčšinou sa príliš nevie, že toto je jedna z dôležitých častí parkouru. Podľa Yamakasi ide o neoddeliteľnú súčasť umenia.

Prečo trénujem ľudí? Myslím, že je dôležité uchovať umenie. Myslím, že budú zdieľať túto skúsenosť. A reprezentovať... verím, že znamená zdieľať. Nesmie sa to stratiť. Malo by zostať živé! Nechcem túto skúsenosť mať a iba ju zapísať, pretože potom sa z nej stane mŕtva skúsenosť. Chcem, aby bola živá! Chcem, aby ľudia umenie používali, žili a experimentovali s ním.

William Belle

Ďalším aspektom filozofie je sloboda. Často je opakované, že parkouru sa môže venovať ktokoľvek, kedykoľvek, kdekoľvek na svete. Sloboda je chápaná ako možnosť dostať sa tam, kam iní nemôžu, spôsobom vyjadreným vyššie (bezpečne, rýchlo, plynule).

Umenie pohybu je druh slobody. Je to druh seba vyjadrenia. Nemyslím, že existuje jasná definícia. Keď vysvetľujete umenie pohybu ľuďom, hovoríte: šplhám, skáčem, behám, ostávam v pohybe! To je ono! Ale nikto nerozumie. Potrebujú to vidieť. Je to stav mysle. Je to sebadôvera a získavanie energie. Lepšia znalosť tela, schopnosť pohybovať sa, prekonávať prekážky v reálnom i psychickom živote. Čokoľvek, čo pôsobí na tvoju hlavu, na tvoje srdce. Čokoľvek na teba pôsobí fyzicky.

Châu Belle-Dinh


Je to rovnaké tak učenie sa fyzickému umeniu a ovládnutiu pohybu, ako schopnosť prekonať obavy a bolesti a aplikovať to v živote, pretože k zvládnutiu parkouru je treba i ovládanie mysle.

Pochopiť filozofiu parkouru chce čas, pretože si na ňu musíte najprv zvyknúť. Zatiaľ čo sa snažíte o zvládnutie techník, nepocítite príliš filozofiu. Ale ako náhle sa dokážete pohybovať svoju cestou, začnete zisťovať, ako parkour mení ďalšie veci vo vašom živote a váš prístup k riešeniu problémov - napríklad v práci  sa zmení, pretože trénujete prekonávanie prekážok. Toto skoré zistenie sa objavuje u rôznych ľudí rôzne, niekedy príde veľmi skoro a niekedy veľmi neskoro. Nemôžete povedať "trvá to dva mesiace, než pochopíte, čo je parkour." Teraz už nehovorím "robím parkour," ale "žijem parkour," pretože sa stal mojou životnou filozofiou, mojou cestou, ako robiť všetko ostatné.

Andreas Kalteis, Parkour Journeys


David Belle, PAWA team , prípadne spoločne, sa vyjadrili k rozdeleniu parkouru a free runningu oznámením:

Uvedomte si, že toto umenie bolo vyvinuté vojakmi vo Vietname za účelom úniku alebo priblíženia sa: to je duša parkouru, ktorú by chcel uchovať. Je nutné odlíšiť, čo je v krízovej situácií užitočné a čo nie. Potom pochopíte, čo parkour je a čo neni. Takže pokiaľ predvádzate akrobaciu na ulici za účelom vlastného predvedenia sa, nehovorte tomu parkour. Akrobacia existovala dávno pred parkourom.

David Belle

 

 

 

 

 



Prístupov 2108
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
parkour
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
parkour 1
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
parkour
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
Parkour pokracovanie 5 č.
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
Parkour 5
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
srandy
[ 22.9.2008] (príspevkov 0)
bmx
[ 20.9.2008] (príspevkov 0)
auta
[ 20.9.2008] (príspevkov 0)
Neptun
[ 20.9.2008] (príspevkov 0)
Uran
[ 20.9.2008] (príspevkov 0)